Dünya

Yapay Zekâ Davos Zirvesi’nin Gündemine Oturdu

Geçtiğimiz yıl neredeyse her sektör için sunduğu potansiyel dönüştürücü gücü ispatlanan yapay zekâ, bu yılki Davos Zirvesi’nde de masaya yatırıldı. 

“Yapay Zekâ Hakkında Ciddileşelim” yazıları Davos’un dört bir yanını çevrelerken liderler, söz konusu teknolojinin potansiyelini beğense de hâlâ yapay zekâdan para kazanma konusunda zorlanıyorlar. 

Microsoft’un (MSFT) geçen yıl yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’a yaptığı milyarlarca dolarlık yatırım, diğer teknoloji devlerinin de bu alandaki faaliyetlerini artırdı. 

Google’dan (GOOGL) Meta Platforms’a (META) birçok şirket yapay zekâya yaptıkları yatırımlarda vites artırırken, ChatGPT’ye rakip olabilecek platformlar geliştirmeye başladı. 

Bu yıl Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Davos’taki zirvesinde bir araya gelen bazı şirket liderleri, hâlihazırda ivme kazanmış olan üretici yapay zekânın hâlâ oldukça büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. 

Microsoft CEO’su Satya Nadella da Davos’ta düzenlenen bir şirket etkinliğinde yapay zekânın verimliliği artırmaya ve potansiyel olarak bilimi hızlandırmaya hazır olduğunu söyledi.

⛔ Sahte İçerik Furyası Engellenemiyor

Bulut ve internet güvenliği şirketi Cloudflare (NET) CEO’su Matthew Prince, oldukça hareketli geçen 2023’ün ardından önümüzdeki ayların daha da büyük bir “yapay zekâ çılgınlığına” sahne olabileceğini söyledi.

Prince ayrıca yapay zekânın kârlı bir işe dönüştürülmesi konusunda Davos’taki diğer CEO’lara paralel olarak, “Herkes bu havalı demoları inşa edebileceğini düşünüyor. Peki ya bunun gerçek değeri?” ifadelerini kullandı.

ChatGPT bu soruya kısmen de olsa bir yanıt sağlayabilir. Kasım 2022’de piyasa sürülüşünden yalnızca iki ay sonra OpenAI’ın sohbet robotu 100 milyon kullanıcıya ulaştı ve dünyanın en hızlı büyüyen uygulaması olarak tarihe adını yazdırdı.

Yapay zekâ video startup’ı Synthesia CEO’su Victor Riparbelli, ChatGPT’nin “iş açısından kritik kullanım senaryoları değil, düşük riskli” konularda fikir geliştirmek için iyi bir işbirlikçi olduğunu kanıtladığını belirtiyor.

Ancak sözde “halüsinasyonları” veya yapay zekâ tarafından üretilen sahte içerik furyasını sona erdirmenin net bir yolunun olmaması, Riparbelli’nin parantez açtığı sorunlardan biri oldu. 

Bilgisayar bilimcileri, sohbet robotlarının yanıt alabileceği yerleri kısıtlamak için yöntemler geliştirmiş olsa da, iş dünyası liderleri bu riski istemeyebilir.

IBM’in (IBM) Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Ana Paula Assis de sohbet robotu yapay zekânın insani önyargıları ve düzenlemeleri yeniden üretmesini engellediğini söyledi:

Müşteriler, bu çözümleri düzenlemeler ve uyumluluk sınırları dahilinde nasıl entegre etmeleri gerektiği konusunda hâlâ çok endişeliler.

👀 “Kamu Yararına Hizmet Etmeli”

Çin Başbakanı Li Qiang, Davos’ta yapay zekânın kamu yararına hizmet etmesi gerektiğini ancak uygun şekilde yönetilmesi gerektiğini çünkü “güvenlik ve etik açısından risk oluşturduğunu” söyledi. 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres de çarşamba günü yaptığı bir açıklamada, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Birleşmiş Milletler’in yapay zekâ tartışmalarında merkezi bir rol oynamasını istediğini söyledi.

BCG danışmanlık şirketi tarafından yayınlanan bir anket sonuçlarına göre, 1.400 üst düzey yöneticinin yaklaşık 90%’ı, üretici yapay zekânın son dönemdeki abartılı reklamların ötesine geçmesini beklediklerini veya yalnızca sınırlı deneyler ve pilot uygulamalar yaptıklarını gösterdi.

Ancak şirketlerin bu çabalarından elde ettiği gelir ve kârlar belirsizliğini koruyor.

Yapay Zekâ Davos Zirvesi’nin Gündemine Oturdu – Midas (getmidas.com)

InegolBordoGazete

AlGazete İnegöl Bordo Gazete